Kiedy chodzi za mną słodkie.



Przychodzą czasami takie dni, że i ja "szukam"czegoś słodkiego, mimo postanowienia o całkowitej rezygnacji z cukru. Szukam wtedy przepisów i deserów gdzie cukru jest jak najmniej.




Idealnym rozwiązaniem są wszelkie wariacje na temat kruchego ciasta. Mieszanki dowolnych mąk i płatków, do tego owoce sezonowe i jesteśmy w "słodkim raju" bez szkody dla naszej sylwetki. 

Jako pierwszy  polecam Wam świetny przepis na "Kruche ciasto owsiane z truskawkami" z bloga Moje Wypieki (klik). Pierwszym razem zrobiłam go ściśle wg przepisu. Wyszło fantastyczne!
Kolejnym wypróbuję inne owoce i wymieszam różne mąki: razową, orkiszową  i pszenną






Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki płatków owsianych
180 g masła
2/3 lub 3/4 szklanki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić dłońmi do otrzymania ciasta o konsystencji kruszonki.
Nadzienie:
700 g truskawek
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Truskawki przepołowić, większe przekroić na kilka części. Wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, odłożyć.
Wykonanie:
Formę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód przesypać połowę owsianej kruszonki, lekko wklepać w spód by się połączyła (nie wklepujemy mocno). Na spód położyć warstwę truskawek, wyrównać. Równomiernie posypać kruszonką. 
Piec w temperaturze 175ºC przez około 35 - 40 minut lub do złotobrązowego koloru (piekłam z termoobiegiem). Wystudzić, pokroić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Można podawać także na ciepło z gałką lodów.

Kolejny świetny przepis, to "Tarta Rustykalna" z bloga Kwestia Smaku (klik).
Robiłam ją z  rabarbarem, można dodać do rabarbaru truskawki, lub zrobić z  zupełnie innych owoców. Myślę, że świetnie nadawałyby się też czerwone porzeczki. 





CIASTO KRUCHE
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (użyłam orkiszowej ale może być dowolna, pszenna, razowa)
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 140 g zimnego masła lub oleju kokosowego
  • 1 jajko lub 1-2 łyżki zimnej wody
NADZIENIE Z RABARBARU
  • 500 g rabarbaru* (ok. 5 łodyżek)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub z tapioki
  • 4 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny + szczypta skórki
  • wanilia z 1 laski lub cukier wanilinowy

PRZYGOTOWANIE

  • Ciasto kruche: Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, pokrojone w małą kosteczkę masło. Miksować mieszadłem miksera lub melaksera przez około 1 minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami lub siekać na stolnicy). Dodać jajko lub wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto będzie gładkie i zacznie łączyć się w jedną część. Uformować z niego kulę, rozpłaszczyć ją i włożyć do lodówki na około 30 minut.
  • Nadzienie z rabarbaru: Rabarbar umyć (nie obierać), odciąć liście, łodygi osuszyć i pokroić na 1-2 cm kawałki. Włożyć do miski, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon i wanilię. Wymieszać.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg o średnicy ok. 40 cm. Przenieść na blachę, odkleić górny arkusz. Na środku ułożyć rabarbar pozostawiając ok. 4 - 5 cm wolnego brzegu. Rabarbar skropić sokiem z limonki tak aby rozpuściła się mąka na wierzchu rabarbaru.
  • Zawinąć ciasto na rabarbar (najłatwiej za pomocą łopatki, podważając ciasto od spodu i lekko dociskając je do nadzienia), wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 - 40 minut na złoty kolor.

Najszybszym sposobem na pyszny deser jest Crumble czyli dowolne owoce pod kruszonką.

Kruszonka:

kostka masła
20 dkg mąki pszennej
20 dkg drobnych płatków owsianych
5 dkg brązowego cukru
1 łyżka cynamonu

owoce 
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
ewentualnie 1-2 łyżki brązowego  cukru gdy dodajemy bardzo kwaśne owoce


Owoce pokroić w kostkę , obsypać mąką ziemniaczaną, wyłożyć do wysmarowanej masłem formy do zapiekania, posypać cynamonem ewentualnie cukrem, obficie posypać zagnieciona z podanych składników kruszonką

Zapiekać w piekarniku 20-30 min  w 180 stopniach do zarumienienia kruszonki i puszczenia soku przez owoce.





Smacznego, Pattihome.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz